TALISMANELE (BIRTHSTONE) - Dupa Luna Nasterii

Talismanele sau asocierea fiecarei luni cu o piatra (semi)pretioasa nu sunt practici noi sau pagane, anti-crestine, ele fiind amintite chiar in Biblie, prin descrierea platosei lui Aaron in cartea Exodul 28:15-30.

Exodul 28:15 Să faci apoi pieptarul judecăţii, lucrat cu măiestrie, să-l faci din aceeaşi lucrătură ca efodul; să-l faci de aur, de fir albastru, purpuriu şi cărămiziu, şi de in subţire răsucit.
Exodul 28:16 Să fie în patru colţuri şi îndoit; lungimea lui să fie de o palmă, şi lăţimea tot de o palmă.
Exodul 28:17 În el să ţeşi o ţesătură de pietre, şi anume patru rânduri de pietre: în rândul întâi, un sardonix, un topaz, şi un smarald;
Exodul 28:18 în al doilea rând, un rubin, un safir, şi un diamant;
Exodul 28:19 în al treilea rând, un opal, un agat, şi un ametist;
Exodul 28:20 în al patrulea rând, un hrisolit, un onix, şi un iaspis. Aceste pietre să fie legate în ferecătura lor de aur.
Exodul 28:21 Să fie douăsprezece, după numele fiilor lui Israel, săpate ca nişte peceţi, fiecare cu numele uneia din cele douăsprezece seminţii. -
Exodul 28:22 Pentru pieptar să faci nişte lănţişoare de aur curat, împletite ca nişte sfori.
Exodul 28:23 Să faci pentru pieptar două verigi de aur, şi aceste două verigi de aur să le pui la cele două capete ale pieptarului.
Exodul 28:24 Cele două lanţuri de aur împletite să le prinzi de cele două verigi de la cele două capete ale pieptarului.
Exodul 28:25 Iar celelalte două capete ale celor două lanţuri împletite să le prinzi de cele două ferecături, şi să le pui peste umerarii efodului, în partea dinainte.
Exodul 28:26 Să mai faci două verigi de aur, şi să le pui la celelalte două capete de jos ale pieptarului, pe marginea dinăuntru care este îndreptată spre efod.
Exodul 28:27 Şi să mai faci alte două verigi de aur, pe care să le pui jos la cei doi umerari ai efodului pe partea dinainte a lui, tocmai acolo unde se îmbucă efodul cu umerarii, deasupra brâului efodului.
Exodul 28:28 Pieptarul cu verigile lui, să-l lege de verigile efodului cu o sfoară albastră, pentru ca pieptarul să stea ţeapăn deasupra brâului efodului, şi să nu poată să se mişte de pe efod.
Exodul 28:29 Când va intra Aaron în sfântul locaş, va purta pe inima lui numele fiilor lui Israel, săpate pe pieptarul judecăţii, ca să păstreze totdeauna aducerea aminte de ei înaintea Domnului. -
Exodul 28:30 Să pui în pieptarul judecăţii Urim şi Tumim, care să fie pe inima lui Aaron, când se va înfăţişa el înaintea Domnului. Astfel, Aaron va purta necurmat pe inima lui judecata copiilor lui Israel, când se va înfăţişa înaintea Domnului.

(Acestea sunt versete extrase din Biblia in versiunea Cornilescu. Pentru versiunea Bibliei Ortodoxe dati click aici!)


Lista oficiala a talismanelor stabilita de catre Asociatia Nationala Americana a Bijutierilor in 1912 si revizuita in 2002:

Ianuarie: GRANAT
Februarie: AMETIST
Martie: AQUAMARINE
Aprilie: DIAMANT
Mai: SMARALD
Iunie: ALEXANDRIT , PERLA, PIATRA LUNII
Iulie: RUBIN
August: PERIDOT
Septembrie: SAFIR
Octombrie: OPAL, TURMALINA
Noiembrie: CITRINE, TOPAZ
Decembrie: TANZANIT, ZIRCONIU, TURCOAZ


Observatie: traducerea este proprie!


Sursa: thaigem
Share this :

Niciun comentariu: