Argintul -Istoric, tipuri si ingrijire

Argintul a fost dintotdeauna un metal valoros, chiar de cand a fost descoperit- in jurul anului 4000 BC. Popularitatea argintului a crescut de-a lungul timpului datorita faptului ca are o abilitate unica de a fi modelat pentru a tine pasul cu moda in timp. Argintul are o paleta larga de utlizari, de la compnente pentru calculatoare, la invelisul invizibil al geamurilor termopan si pana la fabricarea monedei multor tari si puteri ale lumii. Dar cel mai frecvent si mai notabil, argintul a fost utilizat de-a lungul vremii pentru fabricarea bijuteriilor datorita frumusetii sale. Primele mine de argint dateaza din jurul anului 4000 BC si se afla in Anatolia (Turcia de astazi). Aceasta a fost sursa principala de argint pentru majoritatea culturilor in dezvoltare din acea parte a lumii.

In jurul anului 3000 BC a inceput sa se inregistreze un efort din ce in ce mai intens in exploatarea minelor de argint odata cu extinderea valorii argintului in intreaga lume. Se crede ca poporul chinez a imbunatatit rafinarea argintului in jurul anului 2500 BC pentru a-l face mai atragator, mai usor de prelucrat si excavat.Dupa cativa ani minele din Grecia au devenit principalele producatoare de argint pentru restul lumii.Aceasta a continuat pentru multe secole
pana cand Spania a devenit puternica prin zacamintele proprii de argint, care le-au adus putere pe piata schimbului de bunuri. Spania a devenit principalul furnizor de argint pentru majoritatea tarilor din acea zona si folosea argintul pentru a-l preschimba cu mirodenii valoroase si cu alte bunuri.

Argintul a inceput sa devina si mai apreciat in lume cand au fost descoperite America de Nord si de Sud. In Mexic si in Peru s-au descoperit mine importante de argint care le-au surclasat pe cele descoperite pana atunci in est. La scurt timp s-a spus ca mai mult de trei sferturi din cantitatea de argint din lume s-a extras din minele din Mexic si Peru.

Odata cu evolutia tehnologiei au evoluat metodele de extragere a argintului la un proces mai rafinat intensificand-usi valoarea la o noua etapa cu intrebuintari multiple.

In zilele noastre, Mexicul si Peru inca produc cea mai mare parte de argint din lume.

Odata cu inceperea extragerii argintului din toate partile lumii au aparut stiluri diferite si modalitati diverse de a purta argintul. Argintul a fost cunoscut dintotdeauna ca fiind un metal care intensifica frumusetea pietrelor pretioase precum diamantele. Multe femei dar si barbati au purtat de-alungul secolelor bijuterii impunatoare din argint pentru a-si arata puterea.


Bijuteriile din argint au o varietate de stiluri si texturi. Argintul obisnuit care este folosit pentru fabricarea bijuteriilor este foarte bine polishat si reflecta lumina frumos. Dar argintul are o varietate de finisari cum ar fi rodinarea. Aceasta da argintului o caracteristica a aurului alb.
Daca va ganditi sa cumparati obiecte din argint, este bine sa stiti tipurile acestuia :
  • Primul este argintul fin, care este argintul in starea sa naturala. Puritatea lui este 99%. La aceasta puritate, argintul devine prea maleabil si prea moale. Argintul trebuie combinat cu alte metale, care il intaresc suficient pentru a se putea crea produsele dorite din el. In starea aceea, ar fi prea rigid pentru a se confectiona ceva din el.
  • Al doilea tip este cel mai popular, argintul sterling. Acesta este mixtura argintului fin de 92.5% cu alte componente metalice (cupru, zinc, sau nichel_. Acest tip de argint este cel mai cunoscut deoarece este mai durabil decat argintul pur dar totusi isi mentine frumusetea.. Cumparatorii care doresc sa achizitioneze obiecte din argint sterling trebuie sa se uite dupa un “925” gravat in obiect ca si dovada. Un alt lucru gravat inseamna argint contrafacut.
  • Al treilea tip este cel suflat cu argint. Acesta inseamna ca metalul de baza este suprapus cu argint fin. Isi are propria stralucire si durabilitate, dar cumparatorii spun ca obiectul trebuie acoperit cu argint din cand in cand, pentru ca argintul tinde sa se uzeze daca obiectul este purtat mult.
  • Al patrulea tip, care are de-a face cu bijuteria de argint, se numeste argintul auriu. Acesta este argint sterling combinat cu aur de minim 100 milionimi dintr-un inch, printr-un proces numit electroplacaj. Acesta ii da obiectului un aspect mai disctinct si o stralucire putin diferita.
Printre metale, el este cel mai reflectiv, si asta inseamna ca lustruirea lui ii adauga la stralucire. Acest lucru nu este posibil cu alte metale. Cumparatorii trebuie doar sa aiba grija adecvata de obiectele facute din argint, deoarece acesta se poate zgaria sau isi poate pierde stralucirea pe parcursul anilor, dar ingrijirea lui nu costa mult si este usoara de intretinut.
Aveti grija de argintul vostru, tineti-l in locuri racoroase si uscate, punandu-l in recipiente separate de alte elemente ale mediului. Daca argintul vostru isi pierde stralucirea, lustruiti-l cu o carpa uscata si solutie pentru lustruit. Tratati-va argintul ca si celelalte obiecte de valoare.
Cand este ingrijit in mod adecvat, argintul poate deveni un obiect valoros de mostenit pentru generatiile urmatoare, si poate deveni la fel de pretios ca si obiectele facute din aur. Argintul e un cadou bun, indiferent de ocazie, in special daca doriti un obiect care sa fie atat frumos cat si durabil.


Surse: paragraf.ro si bijuteriideargint.ro
Share this :

Niciun comentariu: