Zeita regenerarii si transformarii - Colectia "Semnele Cerului"

Colectia ce debuteaza prin piesele ce le voi prezenta in continuare, se refera la piese de podoaba feminine, in special coliere, bratari si brauri, ce au drept sursa de inspiratie cultura din spatiul carpatic, in care se afla tara noastra. Este vorba de motive si simboluri populare, foarte des intalnite peste tot in satele romanesti, de la ornamentarea locuintelor si a obiectelor din gospodarie, pana la cea a vestimentatiei si podobelor.

Am denumit aceasta colectie Semnele Cerului, tocmai pentru ca aceste semne si simboluri au fost inspirate omului si redate dupa semnele cerului incepand cu aproape zece milenii in urma- lucruri ce le voi explica odata cu adancirea in colectie.


Aceste motive populare, mult mai complexe in perioadele apropiate erei noastre,au la baza sapte semne de baza, denumite sacre : coloana, unghiul, rombul, hasura, segmentele gemene, cercul si spirala. Alaturi de acestea, pentru a le completa si potenta semnificatiile, oamenii s-au folosit de trei culori principale in redarea credintelor lor materializate prin aceste semne, si anume: alb-crem, rosu si negru, culori ce surprind triplul aspect al existentei: axul nasterii, axul recunoasterii de sine si axul thanatic (al mortii).

Toate acestea au materializat legaturile nevazute ale omului cu fortele superioare lui, au subliniat sensul adulatiilor, au sporit semnificatia libatiilor.Fiind infricosat de fenomenele naturii necunoscute inca lui, omul a plasmuit figuri atotputernice, superioare lui, denumite zei sau zeitati.

Zeitatile au purtat cu ele mesaje marcate de cele sapte semne de inceput si prin planuri diferite au comunicat cu omul. Ele au transmis legi, porunci, sfaturi, au creat cadrul optim cugetarii si revelatiei.


Printre zeitatile carpatice, plasata undeva in anul 4000 i.e.n., se afla si zeita regenerarii si transformarii, impodobita in insemnele omului, cu coloane, spirale si romburi, adesea fiind identificata cu simbolurile: coloana vietii, clepsidra, albina, fluturele, broasca, drepte paralele.


Coloana, remarcabila prin verticalitatea sa, sugereaza tendinta spre inaltimi care a obsedat omul in toata evolutia sa. Privirile spre inaltimi, cresterea, ridicarea corpurilor usoare (ceata, fumul), zborul - toate acestea au sugerat acest element, calea spre fortele binelui.

Rombul a fost intotdeauna simbolul feritilitatii solului, romburile circumscrise (romb in romb) adancind semnificatiile, imbogatind mijloacele de exprimare. Repetarea simbolului subliniaza multiplul, acesta fiind o expresie a superlativului absolut.






 1. Colier la baza gatului, realizat din romburi circumscrise in culorile sacre.
Pret: 90 lei



 2. Bratara lata ce ilustreaza cele doua simboluri ale zeitei transformarii si regenerarii, coloana si romburile.
Pret: 80 lei


Ambele piese de podoaba au fost realizate din margelute din sticla, in culorile rosu, alb si negru, cu aspect usor inghetat - sugerand perenitatea simbolurilor de-a lungul vremii.





 Zeii au dictat constiinta omului prin puterea simbolurilor si au pierit atunci cand ele au devenit doar elemente estetice. Zeii au pierit, insa simbolurile primare si-au pastrat locul lor vegheat de zei, in tors, tesut, in cusut si brodat, in incrustatiile in metal, lemn si lut.

Intre simboluri, indeletniciri si imbracaminte, dans si cantec, intotdeauna au existat legaturi stranse si puternice, subliniate de cele trei culori sacre.
Share this :

4 comentarii:

Miki76 - Mihaela Munteanu spunea...

Multumesc de documentarea acestor bijuterii.F.interesanta, am descoperit o multime de lucruri referitoare la paleta de culori si la semnificatia semnelor in cultura noastra populare.Mult, mult succes.
Cu drag Mihaela Munteanu

Georgy spunea...

Hello! Sunt geniale acceseriile tale..dar as vrea sa stiu daca ai invatat modelele de la Muzeul Satului, deoarece si eu merg acolo si am vazut ceva asemanator. Dar tie ti-au iesit si mai bine!

Steve spunea...

The bracelet looks simply awesome. The combination of red, black and white beads have enhanced its look. Great work.

Andra Marasteanu spunea...

Mihaela, multumesc tare mult! Ma bucur sa fiu de ajutor! Curand voi veni cu noi informatii interesanta! E uimitoare cultura noastra populara odata ce apuci sa o cunosti!


Georgiana, la Muzeul Satului, recunosc spre rusinea mea ca nu am ajuns niciodata! Modelele sunt cu motive populare si sunt destul de raspandite, nu numai la noi dar si pe la vecini!


Steve, thank you very much! I love this combination of colors, it's simply awesome and I'll keep in mind that on my further creations in this colection.