Sa reinviem stralucirea metalelor!


Ingrijirea bijuteriilor  este printre cele mai importante aspecte de care trebuie tinut cont atunci cand cream, achizitionam si purtam aceste bijuterii, mai ales ca in genre, contin metale (comune sau pretioase).


Depozitarea


In primul rand, depozitarea joaca un rol foarte important. Expunerea permanenta la aer si umiditate cauzeaza oxidarea metalelor. De aceea depozitarea se va face  in cutii speciale si compartimente intunecate, in locuri ferite de umezeala. Pentru a absorbi umezeala cea mai buna solutie este plasarea catorva pliculete de gel de dioxid de siliciu deshidratat (dintr-acela ce se gasesc si in cutiile de pantofi), dar sunt bune si cateva bucatele de creta. De asemeni, pentru a evita/incetini oxidarea, se recomanda depozitarea fiecarei piese in pungi de plastic sigilate sau invelite in hartie de servetel sau o carpa moale, antioxidanta.


Curatarea si ingrijirea


In orice caz, oxidarea metalelor nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare, intrucat cestea se curata foarte usor si folosind metode si materiale extrem de la indemna.Trebuie avuta o foarte mare atentie in alegerea metodei de curatare si ingrijire a bijuteriilor, intrucat o alegere nepotrivita poate distruge totul.



Argintul si cuprul este universal stiut ca oxideaza in timp, ca urmare a expunerii la aer (care contine sulfide) si umiditate. Pentru bijuteriile din argint si din cupru, cea mai buna metoda de a le curata este folosind o laveta speciala pentru bijuterii si niciodata folosite solutii de curatare uzuale (sapunuri, detergenti, etc) gasite in comert. Aceste lavete pot fi achizitionate de la majoritatea magazinelor ce comercializeaza bijuterii pretioase. De asemeni, o solutie viabila antioxidare este acoperirea cuprului cu un strat de lac acrilic.

O alta metoda foarte buna de a curata cuprul este utilizarea unei solutii realizate din lamaie sau suc de lamaie cu un praf de sare. Este o solutie ieftina, foarte la indemana si extrem de eficienta in cazul cuprului. De asemeni, si sucul de grapefruit si otetul au rezultate satisfacatoare. Dupa curatare, bijuteriile trebuie clatite si uscate bine inainte de a le depozita. Aceasta metoda functioneaza bine si pentru bijuteriile din metal comun, foarte des intalnite.

Daca bijuteriile contin pietre semipretioase, trebuie avuta grija sporita pentru ca acidul din lamaie sa nu intre in contact cu acestea. Este valabil si pentru margelele din sticla, portelan, acril si alte materiale.

O  metoda buna pentru curatare a argintului (si a cuprului placat cu argint) este solutia de bicarbonat de sodiu. Se aseaza piesa de argint intr-un bol de sticla tapetat cu folie de aluminiu. Se presara bicarbonat de sodiu pe suprafata metalului si se toarna deasupra apa fiarta. Daca este posibil, ar fi bine ca toate partile metalului sa intre in contact cu folia de aluminiu. In acest fel argintul isi va recapata stralucirea. Se clateste cu apa si apoi se freaca usor cu o carpa moale, dupa care se usuca foarte bine.

O bijuterie de argint poate fi de asemeni curatata cu o pasta de bicarbonat de sodiu realizata astfel:  intr-un bol se pun 3 lingurite de bicarbonat de sodiu peste care se adauga apa gradual si se amesteca, realizand o pasta asemanatoare cu pasta de dinti. Cu aceasta pasta se curata fiecare colt al piesei din argint, ajutandu-ne de o periuta de dinti moale. Se acopera in intregime bratara cu pasta de bicarbonat de sodiu si se lasa sa actioneze pentru o ora, dupa care se clateste foarte bine cu apa calduta si se usuca foarte bine.

Pasta de dinti este de asemeni o solutie buna, insa nu trebuie utilizata aceasta metoda daca bijuteriile sunt cu pietre sau alte elemente, pentru ca le pot strica. Pentru cuprulplacat cu argint se poate folosi si o discheta/carpa imbibata cu alcool pentru stergere si curatare.

Chiar si aurul prinde un strat de oxidare daca nu este ingrijit si curatat corect. Aceasta oxidare a aurului este cauzata de contactul cu uleiuri (din produsele cosmetice, aburi, etc) si murdaria.El trebuie curatat frecvent in solutie de apa cu sapun delicat si amoniac si dupa un minut de actiune a solutiei frecand usor cu degetele pentru a indeparta murdaria ( pentru pete mai dificile se foloseste o periuta moale). Apoi urmeaza clatirea in apa rece si uscarea completa cu o carpa moale. Nu trebuie folosita hartia de nici un fel (chiar si cea de servetel) pentru uscare, deoarece va zgaria metalul.  
Sper ca veti gasi folositoare informatiile si astfel va veti proteja si "reinvia" comorile atat de dragi! Voi reveni cu articole noi privind ingrijirea bijuteriilor vechi (vintage) si a pietrelor semipretioase - fiind de compozitie diferita, necesita ingrijire specifica-.

Surse: http://copperreflections.com, http://www.bjbead.com
Share this :

2 comentarii:

Las Creaciones de Boricua spunea...

It's beautiful!!!!!!!!!!!

Unknown spunea...

heeyy :* ti-am acordat un premiu pe blogul meu :8

http://happyaccesories.blogspot.com/