Atentie la perle!! (II)

Dupa ce stim de ce este bine sa ne ferim atunci cand purtam perle, a venit vremea sa aflam si cum le ingrijim si le curatam, pentru a le pastra frumusetea si a le prelungi viata.



2. Ingrijire si curatare



In primul rand, pentru a curata si a ingriji perlele, este nevoie de o laveta speciala pentru bijuterii sau chiar o carpa moale curata, de preferat din bumbac (pentru ca este mai moale). Aceasta se umezeste cu un pic de apa si, cu grija, se sterge fiecare perla in parte. Aceasta ingrijire trebuie facuta dupa fiecare purtare. Se poate folosi si un strop de ulei de masline pentru a le mentine luciul.


Daca perlele sunt murdare, ele pot fi curatate cu o solutie de sapun moale si apa calduta! Insa nu trebuie tinute mult timp sub apa, intrucat lichidul poate intra prin gauri, murdaria adunandu-se tocmai in acest loc. Dupa curatare, acestea se clatesc cu apa curata si seusuca la aer, pe un prosop moale, cel putin 24 de ore. O optiune in cazul perlelor foarte murdare, este si stergerea lor cu un pic de acetona (pentru lacul de unghii), intrucat aceasta curata fara sa afecteze in vreun fel perla.


Insa, pentru curatarea perlelor nu trebuie folosite niciodata solutii ce contin amoniac sau detergenti duri, bicarbonat de sodiu, cloruri, alcooluri, acizi alcalini sau acid acetic si niciodata nu trebuie introduse intr-un aparat de curatat ultrasonic sau cu termperaturi ridicate.


Inchizatoarea si alte elemente din metal se curata separat, umezind un betisor (dintr-acelea de urechi) in solutie de curatat potrivita metalului, sau chiar pasta de dinti (daca este din argint spre exemplu, insa nu la cele din aur sau cu pietre semipretioase).


Ingrijirea permanenta, facuta in mod uzual, va aduce viata lunga tuturor bijuteriilor din perle si leva pastra farmecul si frumusetea de-a lungul timpului.




Surse: TechnoBuffalo, JewelryAbout. EHow, StudioSoft, PearlGuide, OrientalPearls, 4Facets,PearlOasis, ThePearlDoctor, PearlClassic, Bernardine, FieldMuseum, AbsolutePearls, ArticleSnatch, ArticleAlley
Share this :

Un comentariu:

Sorana si Alin spunea...

Buna..ai 3 premii pe www.bijuteriamariei.blogspot.com .Te astept sa le ridici!
Felicitari pentru creatii!