Ziua 32 ~ Proiect 365+1~ "1+1=3" sau "Cum Sa Fur Ca Un Artist"





Am primit cu totii binecunoscuta intrebare: “de unde iti vin ideile?” .

Cum bine puncteaza si Austin Kleon (in eseul sau “Steal like an artist”), un artist sincer recunoaste: “Le fur!” Le fur de peste tot din jurul meu: din natura, din arta, din oameni, din conversatii, din filme, din cartie... de unde pot!
Doar acei fara memorie insista asupra originalitatii lor, spunea Coco Chanel!
Sta scris chiar si in Biblie, in Eclesiastul 3:15 “Ce este, a mai fost, şi ce va fi, a mai fost; şi Dumnezeu aduce iarăşi înapoi ce a trecut.”

Si totusi avem de-a face si cu idei noi! Fiecare idee noua este suma unor idei anterioare. Trebuie ca tu sa privesti ideea si sa intelegi ceea ce trebuie sa pastrezi. Adevaratul artist este un colector. El, totusi, nu preia orice idee, ci colecteaza idei in mod selectiv: pastreaza doar ceea ce iubeste! Iar apoi le combina si le transofrma, facandu-le idei noi, personale!
Dupa parerea mea este cheia !
Daca artistul tau preferat picteaza flori intr-o anumita maniera, personala... fura-i ideea dar pune-ti si tu amprenta personala, confera-i viziunea ta asupra lumii, aspura florii! Arata-ne cum vezi tu floarea si natura inconjuratoare! Nu trebuie sa te multumesti in a fi doar un copiator! Arata ceea ce iubesti tu! Noi ceilalti, asta vrem sa vedem! Descopera-ne lumea ta, amintirile tale, ideile tale, iubirile tale!
Steve Jobs a furat idei. Bill Gates a furat idei. Coco Chanel a furat idei. Toti furam idei. Diferenta fata de furtul comun, este ca ei au stiut ce sa faca cu ele! Arta originalitatii consta in a-ti acoperi urmele!
Si asta pentru ca arta adevarata vine nu doar din minte, dar si din suflet! Eu personal ii spun trecerea ideilor prin filtrul inimii. Iar apoi, realizarea in practica a ideilor folosindu-ti mainile. Este exact ceea ce sustinea si John Ruskin (“Fine art is that in which the hand, the head and the heart of man go together.”), fiind chiar unul dintre motto-urile mele.

La scoala de arta te invata un truc: deseneaza pe o bucata de hartie doua linii paralele. Cate linii ai?
Daca esti suficient de atent, iti dai seama ca ai 3 linii: cele doua desenate si linia creata chiar de spatiul dintre ele. Deci 1+1=3
Tu o vezi?
farm6.static.flickr.com/5059/5580291952_e80ff33575_o.gif
Acelasi lucru este in cazul oamenilor: mostenim trasaturi de la ambii parinti si totusi insumam mult mai mult decat acestia si suntem diferiti de ambii luati la un loc!

Desi sunt oameni care au talentul innascut de a citi printre randuri, majoritatea nu poseda acest dar. Si aici vine problema. Cand te inspiri prea mult dintr-un singur loc. Aceasta nu este creativitate, ci doar copiere - chiar daca nu este la indigo, tot copiere este. Si da, a prelua o idee de baza a unui obiect imediat ce acesta a fost realizat, este tot copiere. Nici nu ti-ai acordat timp sa o studiezi, sa o filtrezi, sa o transformi. Se spune ca inspirarea si disperarea sunt foarte asemanatoare, reprezentand ambele motivatii. Insa in timp ce prima este constructiva, a doua este clar distructiva.

Creativitatea are 3 elemente de baza:
1. copiaza
2. transforma
3. combina
Idee ilustrata foarte bine in imaginea urmatoare:
29.media.tumblr.com/tumblr_ln5jflLkcQ1qz6f4bo1_500.jpg
Este simplu: copiaza in minte ideea. Transform-o trecand-o prin filtrul persoanei tale si apoi combin-o cu alte idei copiate si apoi transformate.

O alta ilustrare care mi-a placut este urmatoarea:

29.media.tumblr.com/tumblr_llv2xijMue1qz6f4bo1_500.jpg


Ai doua variante:
A. Iubeste. Studiaza. Transforma.

B. Exploateaza. Plagiaza. Duplicheaza.

Tu care o alegi? 

Randurile de mai sus le-am scris dupa ce am citit eseul lui Austin Kleon (la sugestia Monicai Alexandru, din urma cu cateva luni), am ascultat interviuri si prelegeri, am citit ganduri ale unor oameni considerati originali, am discutat cu fratele meu asupra originalitatii ideilor si a succesului unor mari companii (gen Microsoft, Apple, Facebook). Si am tras concluzii.

Mai sunt multe altele de spus, vor mai urma si alte articole pe aceasta tema!

Sunt convinsa ca toti am vazut la un moment dat cel putin un obiect cu o idee care ne-a cucerit inimile. Din diverse motive nu se poate ca acel obiect sa ajunga in posesia noastra. Insa tanjim dupa el. Stim ca ne place ceva la acel tablou, la acea bijuterie, la acea haina, la acea idee. Si uneori avem aceasta tendinta: parca am vrea sa o reproducem. Pentru ca, chiar putem, ne pricepem, avem toate materialele necesare, chiar si indemanarea. Intr-adevar, un raspuns bun este “pentru ca pot”. Dar oare, chiar nu pot mai mult?
Eu va provoc sa scoateti la iveala acea creatie care v-a furat inima. Si sa incercati sa ii furati ideile. Incercati sa reproduceti senzatiile oferite, incercati sa intrati in mintea artistului pentru a va da seama ce a vrut sa spuna. Incercati sa vedeti in interiorul ideilor, dar si printre ele. Iubiti. Cercetati. 
Si intr-un final, transformati! 
E drept, imi place viziunea artistului! Dar eu, cum vad lucrurile?! Cum o pot face personala? 
Pana la urma, studiindu-i pe altii, imi gasesc eu insusi stilul si imi gasesc curajul de a ma dezvalui. Tot Coco Chanel spunea "Cel mai mare act de curaj este sa gandesti cu capul tau. Cu voce tare!"




In incheiere va invit la concursul cu acelasi nume lansat de mine pe Breslo!
Share this :

4 comentarii:

Unknown spunea...

fff interesant! :*

Alina spunea...

Si filmul este foarte frumos pe mine m-a impresionat in mod deosebit, l-am vazut pe Videomix adineauri...
http://video.rol.ro/coco-avant-chanel-2009mitul-ei-secret-kingdom-release-53852.htm

Andra Marasteanu spunea...

Multumesc Ale!

Alina: si mie mi-a placut foarte mult!! merita revazut :)

Denisa Ion spunea...

Foarte frumos spus.