Energia - Motive Populare (Energy- Inspired by Traditional Romanian Motif)- Colectia Semnele Cerului


Am inceput prin a realiza un colier dupa un motiv popular Romanesc din Bucovina, dar intr-o conceptie proprie, originala. Atata elementul pentru pandantiv cat si cerceii, realizati ulterior, cu un fragment din motivul original, reprezinta motive traditionale romanesti, simbolizand Energia, universul, Zeita Regenerarii.


Desi am folosit margelele de nisip, ele insele fiind traditionale in foarte multe culturi inclusiv a noastra, am ales sa folosesc o tehnica diferita de cea traditionala (brodare sau tesere la razboi sau cu acul), o tehnica ce permite dimensiune, forma, relief, suflu: teserea in unghiul drept. Aceasta este si o tehnica moderna, tesutul tridimensional permitand jocul cu forme si texturi. E o amintire a complexitatii culturii poporului roman, a modului de gandire si concepere a artei si vietii!


__________________________________________________________


*** Colierul a fost selectat de redactorii revistei Avantaje pentru ghidul de cadouri al numarului de sarbatori (aparuta in 29 noiembrie la chioscuri)

www.breslo.ro/blog/castigatorii-concursului-creeaza-romaneste

_____________________________________________________

Materiale folosite: margele de nisip (Toho), piele, accesorii de alama.



Dimensiuni- la cerere (vezi imaginea pentru aproximare si o idee a modului in care intregul set se prezinta purtat)

__________________________________________________________________
*********
SIMBOLURI:

Coloana, remarcabila prin verticalitatea sa, sugereaza tendinta spre inaltimi care a obsedat omul in toata evolutia sa. Privirile spre inaltimi, cresterea, ridicarea corpurilor usoare (ceata, fumul), zborul - toate acestea au sugerat acest element, calea spre fortele binelui.

Rombul a fost intotdeauna simbolul feritilitatii solului, romburile circumscrise (romb in romb) adancind semnificatiile, imbogatind mijloacele de exprimare. Repetarea simbolului subliniaza multiplul, acesta fiind o expresie a superlativului absolut. 



Printre zeitatile carpatice, plasata undeva in anul 4000 i.e.n., se afla si zeita regenerarii si transformarii, impodobita in insemnele omului, cu coloane, spirale si romburi, adesea fiind identificata cu simbolurile: coloana vietii*, clepsidra*, albina*, fluturele, broasca, drepte paralele.

In pandantiv si in cercei, am folosit aceste simboluri: romburi, romburi circumscrise) , coloana (clepsidra), albina, drepte paralele, spirala.

Spirala este Energia, Universul fara de inceput si sfarsit, Viata. Forta creatoare. Eternul. (Auto)Regeneranta. Transformatoare si in continua transformare, evolutie. 



In Univers, Energia este Totul. Energia este Universul. Energia este Viata. Energia suntem noi. Totul este Energie. Si totul este legat, interconectat. Nimic nu este la intamplare. Nimic nu este singur. Energia ia diverse forme si are forte neinteles de noi. Omul in permanenta a cautat sa inteleaga ce este dincolo de el. Dar in primul rand, trebuie sa se cunoasca pe sine, sa se intelegea pe sine pentru a descoperi Universul. Cred ca stramosii nostri s-au cunoscut. Si asta este vizibil in arta si cultura pe care o avem mostenire. Sunt de o valoare nemasurabila si trebuie promovata si aparata cu orice pret. Nu ne putem uita stramosii. Sunt parintii parintilor parintilor nostri. Nu ne putem uita traditiile. Cultura. credintele. Sunt mostenirea lasata de acestia, sunt o reprezentare a ceea ce suntem noi acum, a felului in care noi, ca romani, am ajuns astazi sa fim asa cum suntem, sa gandim asa cum gandim. Intr-adevar, poate-am uitat uneori cine suntem si care-i scopul nostru, dar... daca ne uitam adanc in sufletele noastre vom descoperi tot Universul aici, tot ceea ce stramosii nostri ne-au lasat. Vom gasi legaturile cu Pamantul, cu Cerul, cu cei din jurul nostru, cu trecutul si viitorul. Suntem Energie. Energie creatoare. Energie fecunda. Lumina. Eternitate.

Culorile folosite sunt cele clasice, tarditionale, folosite in cultura romaneasca: rosu (cunoasterea de sine) si negru (thanatos), avand o semnificatie incarcata eimpletire a vietii si mortii.
Simbolurile ce se evidentiaza sunt: spirala, rombul si coloana, foarte des intalnite in arta populara romaneasca.

____________________________________________


Colectia Semnele Cerului contine piese de podoaba feminine, in special coliere,pandantive, bratari si brauri, ce au drept sursa de inspiratie cultura din spatiul carpatic, in care se afla tara noastra. In aceasta colectie voi folosi motive si simboluri populare, foarte des intalnite peste tot in satele romanesti, de la ornamentarea locuintelor si a obiectelor din gospodarie, pana la cea a vestimentatiei si podobelor.Aceste motive populare, mult mai complexe in perioadele apropiate erei noastre,au la baza sapte semne de baza, denumite sacre : coloana, unghiul, rombul, hasura, segmentele gemene, cercul si spirala. Alaturi de acestea, pentru a le completa si potenta semnificatiile, oamenii s-au folosit de trei culori principale in redarea credintelor lor materializate prin aceste semne, si anume: alb-crem, rosu si negru, culori ce surprind triplul aspect al existentei: axul nasterii, axul recunoasterii de sine si axul thanatic (al mortii).P



____________________________________________________



Povestea simbolurilor folosite (preluate de pe blogul semnecusute):

POVESTEA SPIRALEI
spirala este energia! Energia regenerativa, miscarea universala, care se gaseste si in om. 
Pentru bogatia folosirii spiralelor, cultura Cucuteni va ramane unica.
Spirala plana, cu volute multiple, imperecheate si imbratisate in lant, a fost adaptata de femeile din cultura Vadastra pentru a putea fi cusuta pe reteaua firelor si fibrelor textile. Astfel liniile curbe s-au transformat catre spirale unghiulare. Zeita Pasare era si ea impodobita cu aceste spirale unghiulare.
Mai apoi, din spirale, au derivat si alte semne mistice vitale: "S"-urile, compuse din 2 volute opuse si "coarnele berbecului, compuse din 2 volute in oglinda.
POVESTEA COLOANEI
Inaltarea spre Cer a obsedat omnul in toata existenta sa. Coloana romboidala, in zig-zag, este semnul legaturii intre Cer si Pamant.
Poate ca acest zig-zag este semnul fulgerului, prin care Cerul a daruit omului Focul. Sau poate cele doua zig-zag-uri fata in fata se pot intelege si ca doua scarite: una pentru a urca spre Cer, una pentru a ajunge pe Pamant; astfel, avand coloana, omul nu mai este izolat; el poate comunica cu tot Universul.
Inca inainte de anii 10 000 ien, oamenii au gravat coloana pe os si pe corn; una dintre cele mai vechi reprezentari a fost gasita intr-o grota din munti, in Mehedinti. Mai apoi, din coloana, oamenii au dezvoltat si alte simboluri: rombul, unghiurile, scaritele, clepsidra.

POVESTEA ROMBULUI
Dupa anii 10 000 ien, oamenii au domesticit plantele si animalele. Au inventat ceramica, pentru ca au avut surplus de hrana si au avut nevoie de vase. Pentru primii agricultori, indestularea, fertilitatea solului a fost vitala. Ei au reprezentat-o prin romb. 
Semnul sacru al fertilitatii solului, a stat pretutindeni in centrul de interes al compozitiilor grafice; a fost imbogatit cu romburi concentrice, sau umplut cu diverse hasuri cu linii oblice sau orizontale. 
In timp, rombului i s-au adaugat mai multe elemente, explicatii, detalieri.

_____________________________________________________


foto: fimomimo.breslo.ro
Share this :

Niciun comentariu: