DIY: Fotografii profesionale (I): LIGHT TENT






In general, una dintre problemele cu care
se confrunta
confectionerii de produse
hand made este fotografierea
obiectelor.
Ea n-ar fi o problema in sine,
mai ales ca ideile
creative curg garla, insa
de cele mai multe ori o aparatura
profesionala,
un studio foto sau chiar un fotograf profesional

sunt chiar departe de a putea fi accesibile.
Iar aceste lucruri par a fi foarte importante,
insa pe atat de costisitoare
.
Fotografia este intr-adevar o arta!

Daca iti vinzi produsele in offline, nu este asa o problema (decat daca vrei sa iti construiesti un portofoliu al muncii tale de-a lungul timpului). Insa ce te faci atunci cand singura optiune este cea online? La fel ca mine, sunt multe persoane care aleg ca principala metoda, comercializarea online, pe blog si/sau diverse site-uri, personale sau nu.

In acest ultim caz, fotografiile joaca un rol extraordinar de mare. Pe langa imaginatie, ele trebuie sa cuprinda si calitate.

Luminile prea multe sau lipsa lor, umbrele deranjante, reflexiile nedorite, culorile sterse sau prea aprinse (departe de realitate), contrastul lipsa si multe altele nu fac altceva decat sa ii provoace "vizitatorului" dorinta de a trece repede peste, chiar de a parasi site-ul. Degeaba lucrarea este foarte elaborata, culorile sunt cu grija alese, munca a fost de cateva ore, de sufletul pus nu mai spun, daca toate acestea sunt estompate de calitatea, sau mai bine spus lipsa calitatii pozelor.
Am descoperit ca o claritate a imaginilor, o redare cat mai autentica a culorilor, vizibilitatea sporita a detaliilor, uniformizarea luminii si a umbrelor, scoaterea in evidenta a produsului, toate acestea pot fi realizate chiar si cu un buget mai modest.

Am observat ca din fotografiile deja realizate de mine pana acum, nu toate au iesit asa cum imi doream. Era clar ca se cerea o schimbare, o imbunatatire. Ma gandisem sa apelez la un fotograf profesionist, insa nu are rost, cel putin deocamdata, avand in vedere ca aceste fotografii le pot realiza si eu.

De ceva vreme am descoperit "light tent"-ul sau "light box"-ul. Vazusem imagini cu un produs profesional, am inteles la ce foloseste si cat este de necesar in acest domeniu, dar am descoperit si ca mi-l pot confectiona si singura, acasa, din materiale nu chiar atat de costisitoare, insa la indemana. Cred ca cele mai scumpe din tot proiectul sunt becurile, respectiv lampile. Acest light tent nu consta in altceva decat dintr-o cutie captusita cu panza alba si lumini directionate prin aceasta panza.
Principiul dupa care functioneaza este ca, filtrand fasciculul puternic de lumina pintr-un paravan textil, lumina ajunsa pe suprafata fotografiata va deveni mai blanda, soft, deci imaginea va fi mai reala si mai buna.

Desi stiam de mult timp de el, abia acum o saptamana m-am hotarat sa il pun in practica! Aici gasiti articolul complet si vedeti pas cu pas ce si cum am facut!

Sper ca va este folos tutorialul meu, daca il realizati, nu uitati sa-mi dati de stire! :p
Share this :

7 comentarii:

Firimitura spunea...

super tutorial...cat de curand ma apuc si eu sa imi fac o cutie asa ca tare maer bataie de cap imi dau fotografiile facute la ceea ce creez.
o sa iti dau de veste de indata ce imi iese ceva.

simina spunea...

Draga mea, MINUNAT tutorial! Si cand ma gandesc ca eu inca de anul trecut mi-am cumparat cele necesare si inca nu m-am apucat de light box!Dar mi-ai dat o poftaaaaa.... Gata, sa vezi ce poze faine o sa fac! Eu avusesem alta idee, cumparasem un saculet din acela pliabil pentru jucarii si vroiam sa indepartez plasa si sa pun panza, insa luasem o captuseala sintetica ce nu m-a multumit deloc, asa ca am lasat balta proiectul. Daca reusesc sa il termin, pun poze si iti dau de stire! Te pup si iti multumesc inca o data pentru inspiratie!!!!!
Simina

ina spunea...

Esti draguta ca impartasesti si altora din experienta ta. Si eu am aceeasi problema cu pozele, probabil o sa-mi fac si eu o cutie din asta "magica".

AngelWithOneWing spunea...

Ce ma bucur ca v-am inspirat! Sunt constienta ca o mare problema sunt fotografiile, mai ales cand dau peste un blog/site nou si nu stiu cum sa gasesc mai repede "x"ul de iesire ca mi se zbarleste parul cand vad "minuni" de fotografii :D si nu ma refer ca nu sunt profesionale....sau perfecte...ci cand sunt absolut oribile, de n8u intelegi nici ce cauti tu acolo, d-apoi ce e in poza :D

Va pup si va astept cu realizarile voastre Ina, Simina si Firimitura! Big Hugs!

MicaNarcisa spunea...

Uiiiii...asa e si al meu si la fel l-am confectionat acum cateva luni...insa eu i-am pus panza obisnuita si se vede textura si atunci am renuntat la el si construiesc unul din coli de A4 cand am nevoie (truc invatat de la profesionisti :))) )...numai ca iti trebuie neaparat si un softbox plus doua lumini laterale ca sa scoti de tot umbra din fotografia aceaa cu margelele negre...deschizi si apertura aparatului la maxim si eventual focalizezi manual daca aparatul permite...neaparat trebuie sa setezi balansul de alb la asemenea cort de difuzie...indicat ar fi si un blitz extern sub care sa pui o blenda de difuzie..si ies niste fotografii excelente si fara sa fie arse...

Andra Marasteanu spunea...

Da Mica, stiu, mai am de invatat :D muuulte chiar :D Dar incetul cu incetul le facem p toate :p Merge mai greu un pic la mine pt ca tre sa ma descurc singura cu toate, i e nasol k la unele chestii chiar nu ma pricep... la soft boxul ala mi-am prins urechile...mai insistam, poate reusesc eu cumva:D
Merci mult! >:D<

Petriioni spunea...

buna,foarte dragut din partea ta sa ne impartasesti din secretele tale,chiar azi voi face cutia asta magica sper sa nu imi prin urechile in ea.mersi mult inca odata si iti voi da de stire cum a iesit.o zi frumoasa!