ANASTASIS (Αναστασης)

ANASTASIS -este numele colierului meu inspirat de ziua de Paste, de fapt de Inviere ( Αναστασης fiind grecescul pentru acest termen)- pentru mine Pastele crestin semnificand chiar acest lucru.





Nu va voi spune cum l-am conceput, ca idee, cat mi-a luat sau alte aspecte, important este rezultatul final si ceea ce reprezinta el:



I. Forma:

* piesa centrala, un cabochon din sticla, are forma ovala, ducand cu gandul la un ou. Oul este un simbol al Pastelui Crestin, el semnificand de milenii viata, in Crestinism referindu-se la o noua viata, cea pe care am primit-o in dar prin jertfa mesianica.
* spirala, regasita in proportie mare in designul colierului, reprezinta credinta, prin impletire a conflctelor: viata-moarte, evolutie-involutie, decadere- ridicare.
* porumbelul - forma prin care este reprezentat Duhul Sfant- este doar schitat, prin forma piesei centrale - oul - ce reprezinta corpul incadrat de cele doua aripi - reprezentate prin dispunerea franjurilor.



II. Numerele:


Numerele au o deosebita importanta in viata noastra. Sunt numere prezente peste tot in univers (pi, phi), iar cele cu legatura spirituala sunt foarte des intalnite, de aceea cred ca exista simbolistica si matematica peste tot. Colierul Anastasis nu face exceptie:

* 1 - piesa ovala in centru, reprezentandu-L pe Isus, 1 fiind simbol pentru unicitatea lui Dumnezeu si pentru unitate.

* 12- cele 12 semintii ale lui israel - poporul ales al lui Dumnezeu- facand legatura cu Pastele evreiesc
           - cei 12 apostoli

Numarul 12 este simbolul echilibrului perfect, al guvernarii perfecte (12=3x4 = divin x material); anul are 12 luni; Isus s-a coborat in Ierusalim la varsta de 12 ani si a prediat in templu.

* 7 - simbol al perfectiunii spirituale, intalnit in Creatie (7 zile), spectrul luminii (curcubeul), postul Pastelui actual (incepe cu 7 saptamani inaintea sarbatorii), Pastele evreiesc - sarbaorit timp de 7 zile.

* 2 - dualitate (Isus= Om si Dumnezeu) si repetare pentru intarirea adevarului.
Acest numar il mai intalnim in simetria franjurilor, in dualitatea colierului - putand fi purtat pe ambele parti-, in cele doua grupuri de margele ce intruchipeaza apostolii- intarind ideea de imperfectiune umana versus perfectiunea divina (3)

*9 - numarul de stationari(inclusiv cele 3 caderi) pe care le-a avut Isus pe drumul Golgotei. Este patratul lui 3.

* 33-  numarul de ani cat a trait Isus pe Pamant.

11 - numarul de ucenici ramasi la masa dupa plecarea lui Iuda - reprezinta dezordine,dezorganizare, imperfectie si dezintegrare.
 (7+4=11) - 4 reprezinta lumea creata de Dumnezeu, materialul, lumea vazuta.

13 - numarul de persoane aflate la Cina cea de Taina (inclusiv Isus si Iuda) - un numar cu ghinion, intalnit in numerele ce il reprezinta pe dusmanul cel mai mare al lui Isus - simbol al multiplicarii dusmanului .


Totusi 11+13=24=2x12


42 x2= 84. Aceste numere le cuprind pe toate celealte prezente in colier astfel:
42= 6x7=2x3x7=33+9=3x11+3x3
84=2x6x7=12x7=4x3x7=2x33+2x9
4+2=6
8+4=12



Nu in ultimul rand se regaseste numarul 3 = reprezentant trinitatea divina si numarul de zile dupa care a inviat Isus, dar si numarul de lepadari ale apostolilor.
Trinitatea am redat-o astfel: piesa centrala in forma de ou - Isus, impreuna cu aripile - porumbelul- Duhul Sfant si razele ce imbraca piesa centrala - sugerand lumina- Dumnezeu Tatal.


III. Culorile

Pentru acest colier am folosit cu precadere culoarea galben cu derivatele sale auriu, auriu antichizat, bronz, multe tonuri de maro si rosu-grena pentru accent.
Galbenul, auriul este un simbol al regalitatii - Isus fiind Regele Iudeilor, dar si Regele Universului-, dar in crestinism galbenul este culoarea asociata cu lacomia - din lacomie Iuda L-a vandut pe Isus pentru cei 30 de arginti.
Galbenul este totusi cea mai vesela culoare a spectrului luminii, asociata cu lumina, soarele, caldura. Indica buna dispozitie, fericire, optimism. Fiind asociat cu lumina, l-am folosit si ca simbol al divinitatii.
Printre pietrele semipretioase ce contin aceasta culoare, se regaseste si ochiul de tigru folosit in acest colier, in varianta sa aurie.

Culoarea maro reprezinta conexiunea cu pamantul, sugerand umanitatea lui Christos.

Rosul, in varianta grena - este simbol al sangelui varsat de Isus pe Cruce, jertfa necesara pentru Mantuire -, dar si sangele cu care evreii isi ungeau pragurile casei, pentru a fi feriti de distrugator, ritual savarsit la sarbatoarea Pastelui, cand jertfeau un miel. Si sa nu uitam ca e culoarea in care se vopsesc ouale pentru sarbatoarea Pastelui.
Este o culoare a entuziasmului si a increderii - entuziasmul credintei si increderea in Mantuire.

De remarcat faptul ca cele doua "aripi" sunt realizate in doua nuante diferite - sugerand contradictia dintre bine si rau, dintre lumina si intuneric, dintre viata si moarte. Franjurii mai deschisi sunt in partea dreapta a piesei centrala - in varianta cu semnificatie divina, in care oul este imbracat in raze-. Purtat pe partea cealalta, reprezinta umanitatea si contradictiile din fiecare om.



Nota finala: Atat ochiul de tigru cat si granatele folosite pentru acest colier sunt pietre semipretioase ajutatoare in meditatie si rugaciune.


Alte imagini:




Materiale folosite: margele de nisip rotunde de 1.5 mm, 2mm, si 3mm, margele cubice de 4 mm, margee din sticla rotunde de 3mm si 4 mm si fatetate de 3 mm, margele din sticla de diverse dimensiuni si forme, perle rotunde din sticla de 6mm, chips-uri de granate si ochi de tigru.
Share this :

26 de comentarii:

Judy (Erzsébet Iudith Fat) spunea...

wooow....Superb!!!Cred ca ai avut de lucru nu gluma!!!

Andra Marasteanu spunea...

Ma bucur ca iti place Judy!

De lucur, am avut ceva intr-adevar, insa l-am facut cu atata entuziasm si placere incat nici nu am simtit orele cum treceau!

Ioana spunea...

Colierul e fenomenal!!!
M-ai lasat cu gura cascata si in privinta explicatiilor.
Felicitarile mele!

Andra Marasteanu spunea...

Multumesc din suflet Ioana!

Felicitari si tie pentru prmeiul proaspat castigat!

Zsófi spunea...

Ai creat un colier superb, felicitari Andra!!!!

Andra Marasteanu spunea...

Sophie, multumesc din suflet!! Chiar zilele astea ma gandeam la tine, nu am mai vorbit de mult timp!
Aprecierea ta inseamna enorm de mult!

P.S. Sunt tare mandra ca am folosit margelute de la Sophie's Shine, sunt superbe si parca au fost facute special pentru colierul asta :)

Corina Ureche spunea...

nu stiu, jur ca nu stiu ce sa zic. Nu credeam niciodata ca o bijuterie ma va putea lasa fara cuvinte...

Ladvi spunea...

Uimitor!Si pe mine m-ai lasat fara cuvinte!

Andra Marasteanu spunea...

Ladvi, multumesc mult! Inseamna foarte mult aprecierile voastre! Sper, sincer, sa o tin din bine in mai bine cu creatia!

T REKA spunea...

IMI PLACE FOARTE-FOARTE MULT!!!
SI FORMA COLIERULUI,SI CULORILE SUNT FOARTE BINE GANDITE,ALESE.
CRED CA SI O REGINA AR FI BUCUROASA SA POARTA UN ASTFEL DE COLIER!!!
FELICITARI!!!
FELICITARI!!!
FELICITARI!!!

Andreea spunea...

Intr-adevar, e extraordinar! :D E grandios si impunator, o adevarata piesa de rezistenta! :) Bravo, bravo!!

petriioni spunea...

wow am ramas fara cuvinte,e Andra ,ce mai!

i-mic spunea...

Esti absolut fenomenala! E superb!!! Felicitari!
Uite si premiul!
http://i-mic-design.blogspot.com/2010/03/hehe-primul-meu-premiu-x3.html

BohemianSin spunea...

wow, wow, wowwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwwww
pe langa wow, ai primit un premiu!>D

irina spunea...

Un colier extraordinar! Felicitari!

LIL.LU BIJOUX spunea...

superb !

Hobbi-Tünde spunea...

Inca o creatie superba! Feleicitari!

Andra Marasteanu spunea...

@ Ina, sa stii ca nu pot decat sa ma bucur ca te-a lasat fara cuvinte :D
Merci mult pentru tot! Esti cea mai tare!

@ Reka, multumesc frumos! Entuziasmul meu a crescut si mai mult dupa ce v-am impartasit si voua aceasta creatie!

@ Deea, saru'mana! Chiar e piesa mea de rezistenta, e cel mai complex proiect de pana acum!


@ Petriioni, merci mult! Toate aprecierile voastre inseamna mult, inseamna ca voi incerca si mai mult sa ma pastrez la inaltime, s anu va dezamagesc!

@ I-mic, multumesc mult pentru cuvintele frumoase si pentru premiu!

@ Eugenia, e cel mai frumos wow primit pana acum, pentru ca vine din partea ta! Merci mult si pentru premiu!!!

@ Irina, multumesc din suflet, ma bucur ca e pe gustul tau!

@ Issa, multumesc mult si tie, esti foarte dulce!

@ Hobbi, multumesc pentru felicitari si apreciere! Esti printre sursele de inspiratie, faci lucruri foarte frumoase si tu!

Mihastef spunea...

Andra este minunat colierul.Te-ai intrecut pe tine insati.Este superb,cea mai fenomenala bijuterie a ta pe care am vazut-o pana acum.Incepi sa te specializezi pe zi ce trece si ne uimesti pe toti cu talentul tau.Iar descrierea lui este atat de frumoasa si detaliata.Foarte inspirata ai fost.Sincere felicitari!

Special Koko spunea...

Amazing:X

Anonim spunea...

Superb @-)

MELI-BEADS spunea...

Ma bucur ca ti-am vazut blogul si in special ma bucur ca am ocatia sa-i scriu unei cooncetatene.Am plecat din RO,dar ma bucur pt. internet,astfel nu simt asa tare distanta de cei de acasa.Este fenomenabil ce faci si creezi din margele.Mai am mult de invatat sa ajung la un nivel atat de inalt unde esti Tu!Te felicit si iti doresc multa creativitate si frumoase creatii.Despre explicatia data asupra colierului creat,am ramas perplexa.

Andra Marasteanu spunea...

@Mihaela, multumesc frumos! Sa stii, practica/repetarea este mama invataturii!

@ Koko - Merci mult!!

@ Iulia - Multumesc!

@ Meli - Multumesc frumospentru apreciere! Ti-am vazut si eu bijuteriile si sunt foarte frumoase! Nu sunt la un nivel chiar atat de inalt, eu nu ma vad inca acolo! Mai am tare mult de invatat pana atunci! Dar, cum ii spuneam si Mihaelei pratica e esentiala! Si increderea in tine, increderea ca poti mai mult !!

Alexandra spunea...

Draga mea, e o creatie superba! Primul gand: trebuie cumva sa ajunga la gatul vreunei starlete hollywoodiene, la un eveniment de covor rosu! Deci trebuie!

mireille spunea...

Superb! Și mai sunt trei coliere asemănătoare care îmi plac mult! Și eu cochetez cu acest hobby, dar de curând, însă dușmanul numărul unu este timpul care nu ajunge niciodată. Dacă îți face plăcere, te invit să vizionezi www.mireillecolours.blogspot.com
mai ales că și eu sunt tot din Onești. Inspirație multă să ai!

Andra Marasteanu spunea...

Multumesc frumos!!!

Stiu cume cu timpul: eu inca nu i-am gasit secretul :D si nu ma prea impac bine cu dumnealui :)))

Frumos ceea ce faci tu, imi place mult, Mirela! Succes!